Over ons

Stukje geschiedenis
Ons bedrijf ligt aan Barwoutswaarder, in de gemeente Woerden. Het gebied waar wij ons bevinden staat ook wel bekend als het prachtige Groene Hart, en het kent een lange geschiedenis. Door klei en zandafzetting van de Oude Rijn waren de oevers vruchtbaar en konden deze goed bewoond worden.
Veel boerderijen in het gebied zijn veeteelt bedrijven waar vooral melk en kaas wordt geproduceerd. Zo had ook vroeger ons bedrijf een kaasmakerij, en houden wij ons nu hoofdzakelijk bezig met de veeteelt. Door de toename van het aantal melkveehouderijen schoot ook de melkproductie omhoog. Dit leverde nieuwe bedrijvigheid op. Ook de kaashandel zorgde voor meer werkgelegenheid. Als gevolg hiervan verrezen er kaaspakhuizen in Woerden, Bodegraven en Gouda. Tegenwoordig is er alleen in Woerden nog een wekelijkse kaasmarkt.
Het meest voor komende type boerderijen in deze streek is het zogenaamde hallehuistype, waarbij woonhuis en stal zich onder één dak bevinden. Dit type stal werd later de ‘Hollandse stal’ genoemd en kenmerkt zich door een middendeel en een mest grup, oftewel een mestgoot en een kruipad voor het afvoeren van de mest. De mestgoot en het kruipad bevonden zich achter de plaats waar de koeien stonden. Dit was ook het geval bij ons op Barwoutswaarder.


De boerderij
Onze boerderij ligt zo’n 500 meter van de openbare weg. Vanaf het jaar 1911 boerden familie C. van der Zon hier. Het bedrijf was oorspronkelijk 28 hectare groot. Door de aanleg van de spoordijk Gouda-Utrecht en de Rijksweg 12 is het land versnipperd geraakt.
P. Van der Zon heeft op den duur de boerderij van zijn vader overgenomen. De boerderij is in het jaar 1920 herbouwd in opdracht van de familie Van der Zon, nadat het door een brand verwoest was. In het jaar 1987 hebben wij, Louis en Anja Vernooij, het bedrijf overgenomen en tot op heden voortgezet. Momenteel beslaat het bedrijf nog 21 hectare.
In het jaar 2000 zijn wij begonnen met de bouw van een loopstal. Door de milieumaatregelen voor mestopslag en het welzijn voor de melkkoeien hebben wij die beslissing genomen. Door ons ondernemerschap en plezier in het werk hebben we in 2010 de loopstal nog eens verlengd met 22 meter. Wij fokken dieren zelf aan en zijn daarom een gesloten bedrijf.

IJsbereiding
Door een grote interesse in zuivelproducten  zijn wij ons gaan verdiepen in de mogelijkheden die ons bedrijf biedt om hier iets mee te doen. De liefde voor ijsbereiding is al tien jaar oud, maar door omstandigheden en vele andere prioriteiten zoals opbouwen van ons bedrijf en de verzorging van ons gezin is het er nog niet van gekomen om hier iets mee te doen.
In 2011 is Anja de cursus ijsbereiding gaan volgen en hebben we de stappen ondernomen en de mogelijkheid gecreëerd om de ijsbereiding uit te gaan voeren.
Na vele voorbereidingen en de opbouw van onze ijskeuken in de oude Hollandse stal zijn we er in 2012 helemaal klaar voor.
De lekkere volle ambachtelijke smaak van het boerenschepijs is te danken aan onze eigen dagverse rauwe melk die na pasteurisatie als hoofdgrondstof dient voor vele van onze schepijs smaken. Wij leveren boerenschepijs van hoge kwaliteit door te werken volgens het HACCP systeem. Het HACCP systeem is wettelijk vast gelegd en wordt gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit. Naast onze dagverse rauwe melk die wordt gepasteuriseerd gebruiken we veel verse producten en natuurlijke producten van geregistreerde goedgekeurde grondstoffenleveranciers.


Ons ijs
Consumenten kunnen ons boerenschepijs verkrijgen op de wekelijkse streekmarkt die elke zaterdag in het centrum van Woerden plaatsvindt. Het is daar de mogelijk om ons boerenschepijs te komen proeven, om meer informatie te verkrijgen en om ons ijs te bestellen. Verder kunt u ons tegen komen op de menukaarten van verschillende restaurants en eetgelegenheden. Ook zullen wij bij bedrijven en op evenementen met onze authentieke ijskar te zien zijn, waar wij u kunnen voorzien van een lekkere verse bol ambachtelijk boerenschepijs van IJsboerderij Vernooij.